login

One Drop Zendo Budapest

Mikor a virág nyílik, a lepkék maguktól megjelennek


Gondolat nélkül,  a virág hívja a lepkét.

Gondolat nélkül, a lepke a virághoz látogat.

Amikor a virág nyílik, a lepke jön.

Amikor a lepke megérkezik, a virág nyílik.

Nem ismerek másokat; mások nem ismernek engem.

Nem ismerve egymást, a Tavasz Istennőjével

összhangban cselekszünk.

- Ryokan

 

A virágnak nem áll szándékában hívni a lepkét, de mikor nyílik, a lepke jön, hogy megigya a nektárját. Amikor ott van a lepke, a virágok nyílnak. A lepkék ide-oda szállnak, virágról virágra. Mikor nyílik a virág, a lepkék közel jönnek, mikor a lepkék megérkeznek, a virágok nyílnak. Van valaki, akit nem ismerek, aki nem ismer engem. Két idegen. Hogyan találkozunk?

Ryokan a Tavasz Istennőjét említi. Így fejezi ki a Buddha által tanított Karmikus Kapcsolatok Nagy Törvényét, mely mint „üres tudat karmikus kapcsolat"-ként is ismert. A virágnak és a lepkének fogalma sincs arról, hogy hívnák egymást, vagy jeleznének egymásnak, mégis valahogy találkoznak. A hold tudata üres, mint ahogy a vízé is, mely azt tükrözi. A víznek az a veleszületett képessége, hogy tükrözze a holdat- terv vagy szándék nélkül. Természetes módon történik rendjén való találkozásuk pillanatában. Egy üres tudatú találkozás.

A városban gyakoriak a véletlen találkozások az emberek között. Rendszeresen láthatjuk ugyanazt az embert napi ingázásunk során, minden nap ugyanabban az időben menvén dolgozni. Nem tervezzük, hogy látni fogjuk ezt az embert, akinek megvannak a saját körülményei. Lehet, hogy megállván a piros lámpánál, meglátjuk őt a következő autóban, és spontán módon bólintunk, köszönünk neki. Lehet, hogy mindketten bólintunk. Nem ismerjük egymást, de ezen a szemtől-szembeni, rejtélyes módon, felismerjük egymást. Talán látjuk egymást újra, talán nem. Csak az égre bízhatjuk.

Buddha a karmikus kapcsolatok törvényét tanította: a hatalmas, láthatatlan tényezőkkel teli okot, mely a találkozások kimenetelét alakítja. Egy találkozás rejtélyét ahelyett, hogy felfoghatatlanságában hagynánk, inkább gyümölcsözővé kell tennünk, a lehető legjobban kell művelnünk azt a karmikus találkozást. Ezt a hozzáállást megtartva, igazán értékelni tudunk minden találkozást, különösen mikor egy ritka találkozásban van részünk. Nagy-tudattal, tágasan, rugalmasan és nyitottan a minden körülményben benne rejlő lehetőségre. Fontos, hogy ne tartsanak fogva a beszűkült, előítélettel teli, merev elképzeléseink, hogy minden egyes ember tudatával való találkozás egy ima legyen az ő, és a világ minden embere jó szerencséjéért.

Egy régi mondás így tartja: „Az akit hívnak, békét és nyugalmat hoz annak, aki hív, mosolyt hagy hátra, jó szerencsét kívánva.”Due to Roshi's busy schedule this year, we are currently not accepting any new questions at this time

Your question to Harada Roshi

Characters remaining 1000

Please check previous questions before submitting to avoid duplication

Submit question